«Ανταλλάξαμε Πολιτισμούς, Μιλήσαμε για Ειρήνη»

Αρθρογραφος: Erasmus+ Time to be Welcome,
Ημ/νια Έκδοσης: 28/03/2018
Κατηγορίες: Κοινωνία, Πολιτισμός


Την 25η Μαρτίου η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο για την Επανάστασή της ενάντια στα δεσμά, ενάντια στην ταπείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποδούλωση του πολιτισμού!

Εμείς φέτος, αυτή την 25η Μαρτίου, εμείς γιορτάσαμε διαφορετικά. Μάθαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλήσαμε για την ειρήνη στον κόσμο και ανταλλάξαμε πολιτισμούς.


Τι σημαίνει για εσένα πολιτισμός; Τι γνωρίζουμε για τον πολιτισμό των άλλων λαών;
Ο πολιτισμός είναι ένα μείγμα από διάφορα πράγματα που χαρακτηρίζουν ένα έθνος, έναν λαό ή ακόμη, μια κοινωνική ομάδα. Τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, η μόδα, η γλώσσα, η φυλή, η θρησκεία, η εθνικότητα, η οικογένεια, οι αξίες, η μόρφωση, τα πνευματικά και υλικά έργα. Πράγματα που ο μέσος άνθρωπος μπορεί είτε να διακρίνει είτε όχι. Με βάση αυτό θα μπορούσε κανείς να παραλληλίσει τον πολιτισμό με ένα δένδρο. Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο διακρίνονται στο ότι και τα δύο έχουν ένα μέρος που είναι εμφανές αλλά και ένα μέρος που δεν φαίνεται, παρόλα αυτά, βρίσκεται εκεί και επηρεάζει την ύπαρξη του συνόλου. 

Στην εικόνα που ακολουθεί καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα την έννοια: 



Μια δράση για την πολυπολιτισμικότητα κατάφερε να συγκεντρώσει πολλούς πολιτισμούς στον ίδιο χώρο! Το Προσκοπικό Κέντρο ΠΥ.ΒΑ. φιλοξένησε Έλληνες, Ιρλανδούς, Άγγλους, Πορτογάλους, Ισπανούς, Ιταλούς, Αφγανούς, Σύριους, Πακιστανούς και Νιγηριανούς.

Στο πλαίσιο δράσης ευαισθητοποίησης του Προγράμματος ErasmusKA3 “Time to be Welcome”, οι εθελοντές πραγματοποίησαν βιωματικές δραστηριότητες, συμβολική δενδροφύτευση στο  Πάρκο "Α. Τρίτσης" και ψυχαγωγικά παιχνίδια, στα οποία συμμετείχαν Πρόσκοποι (Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και Ενήλικα Στελέχη) μαζί με ανήλικους και νεαρούς πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας της Οργάνωσης “the HOME Project”.


Εμπειρία σημαντική, συναισθήματα δυνατά και εικόνες που γίνονται αναμνήσεις που θα μείνουν ριζωμένες βαθιά. Εμείς, σίγουρα, αυτό που κρατάμε και θα θυμόμαστε για πολύ καιρό είναι τα λόγια που έγραψε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Ahment, ένας δεκαεξάχρονος από τη Συρία: «Δε θέλω άλλο πόλεμο στον κόσμο. Θέλω να υπάρχει παντού ειρήνη» και παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει βιώσει και μας διηγήθηκε, στα μάτια του είδαμε μόνο ελπίδα!


Για αυτή την ελπίδα πρέπει όλοι να παλέψουμε! Για αυτή την ελπίδα, στα μάτια του Ahment, ας βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.


H ομάδα "Time to be Welcome"


Περισσότερες πληροφορίες για το Erasmus+ “Time to be Welcome” θα βρείτε στον σύνδεσμο www.timetobewelcome.eu 

* To “time to be welcome” ψάχνει εθελοντές για 2 μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν θέλεις να ζήσεις μια μοναδική διεθνή εμπειρία δήλωσε ενδιαφέρον ή ρώτησε επιπλέον τον Υπεύθυνο Εθελοντών, Δημήτρη Τρακανιάρη στο [email protected].