Ιστορικό Αρχείο Ελλήνων Προσκόπων

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 21/03/2018
Κατηγορίες: Πολιτισμός


Τι συνδέει το χθες με το σήμερα του Ελληνικού Προσκοπισμού; Το Ιστορικό του Αρχείο!
Κι αν έχεις συνηθίσει αρχεία με πολλά χαρτιά, το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων διαφέρει από τα συνηθισμένα! Γιατί εκτός από αυτά συγκεντρώνει και φυλάσσει από την στολή του Αθ. Λευκαδίτη, και όλα τα σηματάκια που έχουν μέχρι τώρα κυκλοφορήσει, μέχρι τα βίντεο από την τελευταία δράση «Ελπίδα» και φωτογραφίες από εκατοντάδες προσκοπικές εκδρομές ανά την Ελλάδα!

Το Ιστορικό Αρχείο του Σ.Ε.Π., που βρίσκεται στον 6ο όροφο του Μεγάρου «Αντ. Μπενάκης» (Πτολεμαίων 1), έχει την ευθύνη της διάσωσης, τεκμηρίωσης και οργάνωσης του υλικού που σχετίζεται με την πορεία  και την δράση του Ελληνικού Προσκοπισμού.
Αν μπερδεύτηκες περισσότερο ας δούμε τί περιλαμβάνει αυτό που αποκαλούμε «Ιστορικό Αρχείο Σ.Ε.Π.»:
  1. Την Βιβλιοθήκη, που εκτός από όλες τις ελληνικές προσκοπικές εκδόσεις έχει σπάνια ξένα προσκοπικά βιβλία και περιοδικά.
  2. Το Αρχείο Εγγράφων που περιέχει ανακοινώσεις, αλληλογραφία, εγκυκλίους και χιλιάδες άλλα έγγραφα από την Γενική Εφορεία ή κλιμάκια ανά την Ελλάδα.
  3. Στο Οπτικοακουστικό Αρχείο ψηφιοποιούνται φωτογραφίες από το 1910 μέχρι τις μέρες μας, μαζί με διάφορες βιντεοσκοπήσεις και ηχητικά αρχεία τραγουδιών.
  4. Στο Αρχείο Δημοσιευμάτων θα βρεις εφημερίδες και περιοδικά από όλη την Ελλάδα που γράφουν ή σχολιάζουν τις δράσεις των Ελλήνων Προσκόπων, αλλά και αφίσες – έντυπα από διάφορες προσκοπικές δράσεις.
  5. Στο Αρχείο Αναμνηστικών φυλάσσονται ενθυμήματα που κυκλοφόρησαν σε προσκοπικές δράσεις (σηματάκια, σημαίες, μαντήλια κα).
  6. Τέλος, στο τμήμα Προσωπικών Αρχείων φυλάσσονται αρχεία και συλλογές προσκοπικών προσωπικοτήτων που δωρίσθηκαν στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου (ο αποκαλούμενος 6ος Όροφος του ΣΕΠ), έχει δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση, που παρουσιάζει τις κυριότερες στιγμές από την πορεία των Ελλήνων Προσκόπων. Εδώ μπορείς να δεις το σακίδιο και τα προσκοπικά αντικείμενα των πρώτων Προσκόπων στην Ελλάδα, αλλά και τα αναμνηστικά από τις δράσεις «Ελπίδα»!
Έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Μπ. Πάουελ, του Αθ. Λευκαδίτη και άλλων προσωπικοτήτων, μας μαθαίνουν για την συμβολή τους στον Ελληνικό Προσκοπισμό. Μεγάλο μέρος του εκθεσιακού χώρου καταλαμβάνει η προθήκη που είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Δημήτρη (Ραν) Αλεξάτο. Εκεί, εκτός από τα διάφορα αναμνηστικά του, ξεχωρίζει η μεγάλη συλλογή από ιδιαίτερα προσκοπικά κοντάρια που μάζεψε από όλο τον κόσμο.


Στο ίδιο χώρο και σε ειδικές προθήκες φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις βασισμένες στα υλικά που διατηρούνται στο Ιστορικό Αρχείο. Αυτό το διάστημα η έκθεση «Η καθ’ υμάς Ανατολή» αναδεικνύει την πορεία του Ελληνικού Προσκοπισμού στη Μικρά Ασία. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να μάθει για τις ομάδες που έδρασαν στις πόλεις τις Μικράς Ασίας. Με μοναδικά τεκμήρια και φωτογραφίες να σκιαγραφούν εμπεριστατωμένα  την θυσία των Προσκόπων στο Αϊδίνη και τα Σώκια. 


Αν λοιπόν σου αρέσει η ιστορία ή θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους, μπορείς να επισκεφθείς το Ιστορικό Αρχείο του Σ.Ε.Π. και τον εκθεσιακό του χώρο κάθε Δευτέρα & Τετάρτη απόγευμα. Μπορείς επίσης να προγραμματίσεις μια οργανωμένη επίσκεψη με το προσκοπικό σου τμήμα μετά από συνεννόηση ([email protected]). Για την Αγέλη και την Ομάδα υπάρχει δυνατότητα έτοιμης δράσης που περιλαμβάνει παιχνίδι ξενάγησης. Για την Κοινότητα, εκτός της ξενάγησης, μπορεί να οργανωθεί ανιχνευτικό εργαστήριο ιστορίας ή οργάνωσης ιστορικής έρευνας.

Βέβαια, για αυτούς που η απόσταση κάνει δύσκολη την επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο, μπορούν να «ξεφυλίσσουν» από τον υπολογιστή τους ψηφιοποιημένα έγγραφα μέσα από τη διεύθυνση http://arxeio.sep.org.gr/.  Και επειδή μια εικόνα είναι πάντα χίλιες λέξεις μέσα από την εφαρμογή «Εικονοθήκη» θα μπορέσεις να περιηγηθείς σε φωτογραφίες από το 1910 μέχρι σήμερα στο σύνδεσμο http://photoarc.sep.org.gr/