Πανελλαδική Εκστρατεία «Καθαρίστε την Μεσόγειο 2019»

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 17/05/2019
A/A: 37 / 2019

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος

Εδώ και 23 χρόνια, η περιβαλλοντική οργάνωση «Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» διοργανώνει την πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμών των ακτών, του βυθού και των άλλων φυσικών περιοχών που έχουν σχέση με λίμνες και ποτάμια «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2019».

Με σύνθημα «Τα πλαστικά μιας χρήσης κάνουν περισσότερο κακό από όσο νομίζεις, Πάρε μέρος στη λύση!», το «Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» συντονίζει την πανελλαδική εκστρατεία από 1 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2019 και μας ζητά για 24η χρονιά να μη μείνουμε θεατές, να μαζέψουμε τα πλαστικά από τις παραλίες και το σημαντικότερο, να τα βγάλουμε σήμερα από την καθημερινότητά μας!

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει επίσημα και δραστήρια το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με συντονισμό εκ μέρους της Εφορείας Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., η οποία θα προωθεί σχετική ενημέρωση μέσω της ομάδας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/perivallon.ge/ και του Blog της ιστοσελίδας του Σ.Ε.Π.

Για 2η συνεχή χρονιά, η εκστρατεία έχει ως κύριο θέμα τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα μιας και αποτελούν το 70% των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων: 1 δισεκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια, 900 εκατομμύρια καλαμάκια, 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια, 50 εκατομμύρια πλαστικές συσκευασίες φαγητού, 19 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα συνιστούν μια επιεική προσέγγιση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης στη χώρα μας, σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, που, πάντως, δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα ότι η χώρα μας δέχεται 25 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Επιπλέον, μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, προχώρησε στην έκδοση μιας νέας Οδηγίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων συγκεκριμένων προϊόντων πλαστικών στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στη μείωση και τελικά στην πλήρη απόσυρση των 10 πιο διαδεδομένων πλαστικών μιας χρήσης, με χρονικό ορίζοντα το 2021 και το 2028.

Στο πλαίσιο του οργανωμένου αυτού εγχειρήματος, που συμφωνεί με τη στάση ζωής κάθε Προσκόπου, σας συστήνουμε και σας καλούμε να λάβετε και εσείς μέρος στη δράση που μπορεί να υλοποιήσετε κατά την διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού και βέβαια κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων των Τμημάτων! 

Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας www.medsoscleanup.gr μέχρι 20 Ιουνίου, για να σας σταλεί με courier υλικό με τα στοιχεία της εκστρατείας, τα Φύλλα Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών καθώς και σακούλες και γάντια μιας χρήσεως, αποδεικνύοντας πως ο Πρόσκοπος είναι παρών και υποστηρίζει έμπρακτα και ενεργά ό,τι αγαπά: το περιβάλλον, την κοινότητα και τους ανθρώπους. 


Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 109 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 14: ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, 15: ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 37_2019.pdf
ΑΝ.37_1_ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.png
ΑΝ.37_21 χρόνια ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.pdf