Οι Πρόσκοποι για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 04/10/2018

Δελτία Τύπου
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Οι Έλληνες Πρόσκοποι με ενεργή παρουσία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, μαθαίνουν από μικρή ηλικία να συνυπάρχουν αρμονικά με τη φύση. Μάλιστα στηρίζουν το εκπαιδευτικό τους έργο στην βιωματική μάθηση και στο προσωπικό παράδειγμα.

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για ένα παιδί ή έναν νέο να μάθει να αγαπά και να αντιμετωπίζει ολιστικά τη φύση (χλωρίδα και πανίδα), από το να ζει μέσα σε αυτή. Γι’ αυτό και η φύση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Προσκόπων. Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν να ζουν μέσα στη φύση, να την σέβονται, να την αγαπούν και να την προστατεύουν. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και κατ’ επέκταση και προς όλα τα έμβια όντα που το απαρτίζουν, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσκοπικής εκπαίδευσης.

Όμως δεν αρκούμαστε μόνο να εκπαιδεύουμε τα παιδιά και τους νέους πώς να ζουν αρμονικά μέσα στη φύση  και να σέβονται όλα τα ζώα. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, τους δίνουμε την ευκαιρία να μάθουν για αυτά (είδη, χαρακτηριστικά, συνήθειες), να τα δουν από κοντά και να εκπαιδευτούν σε τρόπους παροχής Α’ βοηθειών και περίθαλψης. Γι’ αυτό και οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν συνάψει συνεργασία με οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και τη διατήρηση της άγριας ζωής σε όλη την επικράτεια (ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κ.α.).

Η παγκόσμια ημέρα ζώων είναι μια αφορμή για να θυμηθούμε όλοι ότι κάθε μεταβολή στον πληθυσμό ενός είδους ή στην συμπεριφορά του έχει μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς. Είναι απαραίτητο να επιδεικνύουμε έμπρακτο σεβασμό προς τα ζώα και την ίδια τη φύση και αυτές οι πρακτικές να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας μας. Τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές αυτής της αλλαγής και τη μοναδική μας ελπίδα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου στον οποίο θα επικρατεί ο σεβασμός, η ανεκτικότητα και η προστασία του πιο αδύναμου.


Επισυνάψεις

ΔΤ_Έλληνες Πρόσκοποι_Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.docx
Έλληνες Πρόσκοποι _ Παγκόσμια Ημέρα Ζώων (1).jpg
Έλληνες Πρόσκοποι _ Παγκόσμια Ημέρα Ζώων (1).png
Έλληνες Πρόσκοποι _ Παγκόσμια Ημέρα Ζώων (2).jpg