Τα Νέα των Προσκόπων Δωδεκανήσου

Αρθρογραφος: Σακκή Εύα
Ημ/νια Έκδοσης: 30/12/2017
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία, Πολιτισμός


Tην Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων Κρεμαστής προσέφεραν τις υπηρεσίες τους πρόθυμοι και χαμογελαστοί στους σταθμούς τροφοδοσίας του αγώνα Run Greece Ρόδος 2017, μοιράζοντας στους αθλητές τα προβλεπόμενα από την Οργανωτική Επιτροπή του Αγώνα.


Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Συμμετέχω-Διασκεδάζω-Προσφέρω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Ρόδου, με σκοπό τη συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας, στο πάρκο του Ροδινιού, Ενήλικα Στελέχη του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου ανέλαβαν τη διεξαγωγή παιχνιδιών για τα παιδιά που ήταν εκεί. 


Με  την ευκαιρία των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Λέρου πραγματοποίησε την καθιερωμένη για τους κατοίκους του νησιού εκδήλωση, όπου τιμήθηκε ο κ. Αντώνης Σακέλης για την προσφορά του στο Σύστημα. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, Αντιδήμαρχοι, Αρχές του νησιού, ο Περιφερειακός Έφορος Δωδεκανήσου κ. Θεοδόσης Κατσαμούνδης, Έφοροι της Περιφέρειας και Βαθμοφόροι του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου, όπου μαζί με τους Βαθμοφόρους του Συστήματο,ς έδωσαν ξεχωριστό κέφι και ζωντάνια. Ακολούθησαν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ενότητες Α1 και Α2, όπου συμμετείχαν Ενήλικα Στελέχη από τα Συστήματα της Καλύμνου και της Λέρου.



Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, τα μέλη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού για όγδοη συνεχή χρονιά συμμετείχαν στην εκδήλωση "Ρόδος για τη Ζωή", όπου και παρέλαβαν το 1ο Βραβείο Ομαδικής Συμμετοχής για τη συμμετοχή και την ενίσχυση των σκοπών της εκδήλωσης.


Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 1ο Αεροπορικό Φεστιβάλ 2017, τα μέλη του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου επισκέφτηκαν το Αεροδρόμιο Μαριτσών και παρότι ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός πέρασαν όμορφες στιγμές. Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 τα Ενήλικα Στελέχη του Συστήματος  εγκατέστησαν προς χρήση των μικρών και μεγάλων επισκεπτών εξομοιωτές πτήσης . 


Στους 18ους Πανελλήνιους Ναυτοπροσκοπικούς Ιστιοπλοικούς Αγώνες, που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπωντο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου 2017 στο Διεθνές Ναυτοπροσκοπικό και Ναυταθλητικό Κέντρο Δέλτα Φαλήρου, συμμετείχε η οχτάκοπη ναυτοπροσκοπική λέμβος "Πρωτοπόρος" του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου, με πλήρωμα τον Έφορο Ναυτοπροσκόπων Γιώργο Καραίσκο, τον Έφορο Κλάδου Λυκοπούλων Αλέξανδρο Ιατρίδη, τα Ενήλια Στελέχη του 1ου Ν/Π Καλύμνου, τον Αρχηγό Συστήματος Γιώργο Κάτρη, τον Υπαρχηγό Κοινότητας Ανιχνευτών Δημήτρη Αγγελή και το Μέλος Προσκοπικού Δικτύου Δημήτρη Κοπανέζο. Αν και συμμετείχαν για πρώτη φορά στους αγώνες,  κατάφεραν και απέσπασαν τρεις (3) διακρίσεις , κάνοντας περήφανα όλα τα μέλη της Προσκοπικής Δωδεκανησιακής Κίνησης. 


Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το διήμερο της Πρότυπης Ομάδας της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου στην περιοχή του Αγίου Σύλλα, με Αρχηγό τον Έφορο Προσκόπων Γιώργο Νεσφυγέ, όπου χάρη στη συνδρομή της εταιρείας Blue Star Ferries  συμμετείχαν και στελέχη  από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου. 


Την 41η Σχολή Βασικών Αεροπροσκοπικών Γνώσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2017 με Αρχηγό τον Αναπληρωτή Έφορο τη ςΕιδικότητας της Γ.Ε. Γρηγόρη Ηλιόπουλο, παρακολούθησαν  Ενήλικα Στελέχη από τη Ρόδο, την Κάλυμνο και τη Λέρο. Οι εκπαιδευόμενοι, σε μια άρτια εξοπλισμένη τεχνολογικά η σχολή, παράλληλα με τις πτήσεις εθισμού στο Αεροδρόμιο Μαριτσών  και τις ασκήσεις εδάφους με αλεξίπτωτο, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις βασικές αεροπροσκοπικές γνώσεις.Η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ρόδου ανέλαβε τα γεύματα με ιδιαίτερη φροντίδα .


Στην εκδήλωση της ΕΥ.ΘΥ.ΤΑ Ρόδου με τίτλο Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης θυμάτων τροχαίων, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού και στο λιμάνι του Μαντρακιού την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, συμμετείχε η δεκάκωπη Ναυτοπροσκοπική Λέμβος Σιρόκος του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρόδου με πλήρωμα τους Ανιχνευτές και τα Ενήλικα Στελέχη του Συστήματος.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στα πλαίσια του εορτασμού 85 χρόνια Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Τοπικό Τμήμα της Ρόδου με την Ομάδα Προσκόπων του 1ο Σύστηματος Ρόδου, ένωσαν δυνάμεις για ένα όμορφο παιχνίδι πόλης στο κέντρο της Ρόδου.


Υλοποίηση ευχής-Make a wish: το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ευχή ενός παιδιού στη Ρόδο με τη συνεισφορά των μελών του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση του καλοκαιριού Color your Day «Lets paint Rhodes».

Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες υπάρχουν μόνο άνθρωποι.  Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - επίδειξη μόδας με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, Αθλητών με ειδικές ανάγκες και ενηλίκων και ανηλίκων ΑΜΕΑ από το Δήμο Ρόδου και την κα Σύλβια Αντώναρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ροδινιού. Ήταν μιαιδιαίτερα συγκινησιακή βραδιά στέλνοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους μηνύματα ζωής , όπου Ενήλικα Στελέχη της Περιφέρειας μας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.


Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, τα μέλη του 3ου Συστήματος Προσκόπων Παραδεισίου και του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιαλυσού, συγκέντρωσαν τρόφιμα με τη βοήθεια των συμπολιτών μας και τα παρέδωσα ναντίστοιχα στο σύλλογο Κιβωτός Αγάπης και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .


Εκτιμώ-Σχεδιάζω-Πράττω: Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου, με τη συμμετοχή Ενηλίκων Στελεχών, Μελών Προσκοπικών Δικτύων, Μελών Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης και Μελών Ένωσης Παλαιών Προσκόπων . Τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν ο Απολογισμός του Προσκοπικού Έργου για το 2017, ο Προγραμματισμός για το έτος 2018 και οι προτάσεις για τον  Στρατηγικό Σχεδιασμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Γενικό Έφορο κ. Γιάννη Σπύρου.


+ Πράξη Π.Δ. Tην Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 τα Προσκοπικά Δίκτυα των 4ουΝ/Π Ρόδου, 6ου Α/Π Ρόδου, 1ου Ιαλυσού, 2ου Κρεμαστής και 3ου Παραδεισίου, σύμπραξαν για δεύτερη φορά με τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας Δήμου Ρόδου. Στο χριστουγεννιάτικο χωριό και στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου Ρόδου, συμμετείχαν στην εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά, στα πλαίσια του προγράμματος "Δομή Παροχής Συσσιτίου και Κοινωνικού Φαρμακείου" . Από τις 09.00 το πρωί έως το μεσημέρι, έδωσαν και πήραν στιγμές γεμάτες ζεστασιά με παιχνίδια, κατασκευές και πρόσφεραν τα εδέσματα, όλα τα παραπάνω διακριτικά σεβόμενοι τα παιδιά.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας.


Εκτός από τα παραπάνω, τα τμήματα των Προσκοπικών Συστημάτων της Δωδεκανήσου εξόρμησαν στη φύση πραγματοποιώντας εκδρομές στην ύπαιθρο. Τα Ενήλικα Στελέχη παρακολούθησαν εκπαιδευτικές ενότητες προκειμένου να βελτιώνονται και να ανταποκρίνονται με επιτυχία στα καθήκοντά τους. Κατά τη διάρκεια των εορτών πολλά Προσκοπικά Συστήματα της Δωδεκανήσου διοργάνωσαν ζεστές εορταστικές εκδηλώσεις, δίνοντας χαρά τόσο στα μέλη τους όσο και στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία και καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, Κοινότητες Ανιχνευτών βρίσκονται σε Χειμερινές Μεγάλες Δράσεις εντός και εκτός Δωδεκανήσου.




Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου ευχαριστεί τον κ. Πετράκη Σωτήριο, Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, την κα Καραγιάννη Χριστίνα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Ρόδου, την κα Ελένη Καρύδη Πρόεδρο της ΕΥ.ΘΥ.ΤΑ Ρόδου, την Αερολέσχη Ρόδου, τις ναυτιλιακές εταιρίες Blue Star Ferries και Dodekanisos Seaways για τη συνεχή και αδιάκοπη αρωγή τους στο έργο της.

Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αγάπη!