100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΙ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΩΝΩΝ


Ενότητα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και τα ναυτοπροσκοπικά σκάφη αρχίζουν ένα - ένα να επιστρέφουν σπίτι τους- στη θάλασσα. Ξεκουράστηκαν για λίγο στα καρνάγια των Pροσκοπικών συστημάτων και φορώντας την καινούργια τους μοράβια βρίσκουν τη γλίστρα στο Δέλτα Φαλήρου. Δε μπορούν να παραμένουν άλλο άψυχο ξύλο και βάρυπνο. Ανυπομονούν να παλέψουν με το κύμα και να κουρελιάσουν τον άνεμο. Φαλαινίδες και Σακκολαίβες (Lelievlet), όλοι είναι έτοιμοι για τους 14ους ιστιοπλοϊκούς αγώνες ναυτοπροσκοπικών σκαφών. 

Το Δέλτα Φαλήρου αποκτά ζωή το επόμενο πρωί. Η Sirene III, η Νηρηίς, η Ναυσιθόη, η Αθηνά και η Ανδρομέδα, η Ευρυάλη κι η Κυμοθόη, το ένα σκάφος ομορφότερο από το άλλο ετοιμάζονται για απόπλου. Τεντώστε τα ξάρτια! Ραφιδώστε τα πανιά! Μεταφέρτε τα κουπιά! Νετάρετε τις άγκυρες! Όλα τα πληρώματα επιβιβάζονται, οι Κυβερνήτες λύνουν τις πρυμάτσες και αφήνουν πίσω τους το Δέλτα Φαλήρου. 

Μαζί μας και δύο «καλεσμένοι»-πανέμορφα παραδοσιακά σκάφη, πραγματικά έργα Τέχνης, ο Ναυτίλος και η Χρυσοπηγή με Κυβερνήτες τους ιδιοκτήτες τους, Νίκο Βλαβιανό και Πάνο Χασάπη αντίστοιχα.

Όλη η Ελληνική Ναυτική παράδοση εν πλώ λοιπόν! 

Αρμενίζοντας κοντά στο σκάφους της επιτροπής δίνεται στον ασύρματο προειδοποιητικό δεκάλεπτο για την εκκίνηση. Τα χρονόμετρα ξεκινούν… Οι υπολογισμοί στο μυαλό των Κυβερνητών πέρνουν φωτιά για μία καλή εκκίνηση. Τρίτος συριγμός για ένα λεπτό και τα σκάφη βάζουν τώρα πλώρη  για τη γραμμή εκκίνησης. Δέκα, εννιά, οκτώ, επτά… Οι αγώνες ξεκίνησαν! Τα σκάφη κατευθύνονται στνη τσαμαδούρα, έχοντας όρτσα τον άνεμο. Οι αναστροφές απαραίτητες, σε κάνουν να περιμένεις την τελευταία, αυτή που θα σε βγάζει να καβατζάρεις την τσαμαδούρα. Στη συνέχεια οι λέμβοι με τον άνεμο πρύμα καβατζάρουν και τη δεύτερη τσαμαδούρα και κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού. Πρώτο το σκάφος ο Ναυτίλος, δεύτερη η Κυμοθόη και τρίτη η Sirene III. Η Ναυσιθόη τερματίζει μετά από λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόβοντας το νήμα για τα εξάκωπα, με τον Απηλιώτη και τη Σπηλιάδα ν’ ακολουθούν λίγο μετά. 

 Ώρα για αναδιοργάνωση και τα σκάφη δένονται το ένα με το άλλο πάνω στα Hunter της επιτροπής (ας είναι καλά ο ΝΟΕ για το...μαγευτικό δώρο του!). Γέλια και πειράγματα ακόμη και κεράσματα από το ένα πλήρωμα στο άλλο επιδεικνύοντας κάθε ώρα κάτι παραπάνω από προσκοπικό πνεύμα.               

Ένας άνεμος από τον ορίζοντα καταφθάνει στο χώρο των αγώνων και κάνει τη δεύτερη ιστιοδρομία ακόμα καλύτερη! Συνωστισμός στη γραμμή εκκίνησης αυτή τη φορά, ένας χαμός με τις προτεραιότητες ανάμεσα σε δεξήνεμους και αριστερήνεμους, υπήνεμους και καταφθανόμενους να έχουν τον πρώτο λόγο! «Έτοιμοι γι’ αναστροφή! Φέρμα τα ιστία! Λάσκα Φλόκο, λάσκα Ακάτιο! Ιστία Μετάβαλλον!» Οδηγίες με δυο - τρεις λέξεις, γρήγορα και άμεσα όπως απαιτείται για την τέλεια, γρήγορη, κομψή αναστροφή, «όρτσα-λα-μπάντα» που λέγανε οι παλιοί ναυτικοί! Κρατούν το πλήρωμα σε εγρήγορση μέχρι τη στιγμή που απ’ τη μία θα δεις την τσαμαδούρα του τερματισμού και από την άλλη το σκάφος της επιτροπής και, ελπίζοντας(!) μπροστά κανένα άλλο σκάφος! Εκεί τα συναισθήματα εναλλάσσονται αστραπιαία με τη χαρά της νίκης! Εκεί θα τερματίσει πρώτη η Sirene III, με την Κυμοθόη στην ουρά της και τη «μικρή» Ναυσιθόη μόλις οκτώ δευτερόλεπτα πίσω από τις δυο πρώτες φαλαινίδες! Σπηλιάδα και Απηλιώτης τερμάτισαν αμέσως μετά, «κλέβοντας» λίγο από τη δόξα της τρίτης φαλαινίδας, της Νηρηίδος. 

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με το ταξίδι της Κυριακής, από το Φάληρο μέχρι το  φάρο του Αγ. Κοσμά και επιστροφή, με πρώτη δεκάκωπη φαλαινίδα την Κυμοθόη στη δεύτερη θέση τη Sirene ς και στην τρίτη θέση τη Νηρηίδα.

 Στα εξάκωπα Lelievlet τη νίκη πήρε και πάλι η Ναυσιθόη, η ναυαρχίδα του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χολαργού, η λέμβος με την οποία γεννήθηκε η ιδέα και η κατηγορία των εξακώπων μεταλλικών σκαφών με παραδοσιακή ιστιοφορία σακκολαίβης. Δεύτερη θέση για την Ευρυάλη και τρίτη για τον Απηλιώτη. 

Οι Ναυτοπρόσκοποι έχουμε περί τα 120 τέτοια σκάφη σε όλη την Ελλάδα.

Παράδοση πιά δεκάδες χρόνια τώρα οι Ναυτοπροσκοπικοί Αγώνες και στη Θεσσαλονίκη: Κωπηλατικοί Αγώνες μικρό και μεγάλο πλήρωμα, κωπηλατικοί αγώνες γιά παλαιούς βαθμοφόρους και μετά Ιστιοπλοικοί για παραδοσιακές Δεκάκωπες ξύλινες Φαλαινίδες  και αγωνιστικά Σκάφη τύπου Optimist, Finn, 420, Laser και 470.

 Στο Πολύνικες Κύπελλο αναδείχθηκε  νικητής το 6ο Σύστημα Ναυτοπροσκό- πων Θεσσαλονίκης με δεύτερο το 3ο Σύστημα και τρίτο το 2Ο Σύστημα. 

Έτσι με πανηγυρισμούς και σε άκρως εορταστικό κλίμα έκλεισαν οι φετεινοί ιστιοπλοϊκοί αγώνες.

Πρωτοποτριακή και η συμμετοχή μας στο CRETA UNION CUP  (που οργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Γαζίου με τους άλλους 6 Ομίλους της Κρήτης) με τρεις δεκάκωπες Φαλαινίδες και δύο εξάκωπες μεταλλικές σακκολαίβες! Τι καλλίτερος τρόπος να γιορτάσουμε και τα 100 χρόνια των Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων (...ούτε 10 ούτε 50, ΕΚΑΤΟ!)

Eπιδεικνύοντας τη ναυτική τέχνη, τη μαεστρία και το μεράκι των νέων παιδιών που κυβερνούν πια τα ναυτοπροσκοπικά σκάφη, με άξια πληρώματα παιδιά/Προσκόπους και με το βλέμμα των «παλιών» Κυβερνητών και δασκάλων μας να μας δίνει σιγουριά κι αυτοπεποίθηση… 

Δήμητρα Λαδά – Κυβερνήτις της «Ναυσιθόης»

Αθηνά Κρητικού – Κυβερνήτις της «Sirene III»

 

14οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Ναυτοπροσκοπικών σκαφών (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
14οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Ναυτοπροσκοπικών σκαφών (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
Και οι τρεις κατηγορίες σε παράταξη Sirene III (δεκάκωπες φαλαινίδες), Χρυσοπηγή και Ναυτίλος (παραδοσιακά) κι Ευρυάλη (εξάκωπα
14οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Ναυτοπροσκοπικών σκαφών (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
Ανδρομέδα, Απηλιώτης και Sirene III στα πρύμα (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
14οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Ναυτοπροσκοπικών σκαφών (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
Το σκάφος Ναυσιθόη με κυβερνήτη τη Δήμητρα Λαδά (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
14οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Ναυτοπροσκοπικών σκαφών (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
14οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Ναυτοπροσκοπικών σκαφών (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
Η Σπηλιάδα (028) με κυβερνήτη το Ζαχαρία Αντωνιάδη και η Κυμοθόη (435) με κυβερνήτη το Σωτήρη Καρατζά (Φωτ.: Φ. Πλέγας)
Η Sirene III (030) με κυβερνήτες τον Αλέξανδρο Λασπά και την Αθηνά Κρητικού, σε αναμονή της εκκίνησης της 2ης  (Φωτ.: Φ. Πλέγας)

Επόμενες Σχολές

 
 
 
© 1998-2011 Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Κατασκευή & επιμέλεια: Ο.Ε. Εφορείας Πληροφορικής Γ.Ε.